Přírodní hubnutí
Správně se stravujte a hýbejte se. Právě jste si přečetli vše, co potřebujete vědět o tom, jak předcházet nadváze. Tento jednoduchý soubor pokynů by mělo být snadné dodržovat, ale ne pro 35 % Američanů, kteří nejsou schopni zabránit nadváze.
Samozřejmě, že když už máme nadváhu, obvykle se chceme zeštíhlit z celé řady důvodů, z nichž některé souvisejí se zdravím, jiné se vzhledem. Navíc na hubnutí není nikdy pozdě. Faktem ale je, že je mnohem snazší přibývajícím kilům předcházet, než se je později snažit shodit. A jestli něco všichni víme, pak to, že k přibírání na váze pravděpodobně dojde, pokud nepodnikneme prozíravé kroky k jeho zastavení.
Odborníci na zdraví tvrdí, že většina lidí, kteří se do hubnutí pustí, obvykle bloudí. Mají tendenci vracet se ke svým starým stravovacím návykům, a to i poté, co se naučí využívat nízkotučné stravování. Mají tendenci vracet se k sedavému způsobu života, i když rádi cvičí. Ale i přes tendenci k přibírání na váze tomu můžete zabránit, říkají odborníci. A existuje spousta dobrých důvodů, proč se vyhnout nadbytečným kilům, důvodů, které přesahují marnivost nebo společenské uznání.
Někteří odborníci na zdraví totiž tvrdí, že význam nadváhy je více než jen kosmetický. Říkají, že si vybírá obrovskou daň na fyzickém zdraví lidí.
Cesta k hubnutí… přirozeně
Oříšky správného stravování a udržování zdravé váhy nejsou až tak složité. Ve skutečnosti je možné se vsadit, že většina lidí docela dobře ví, co je nejlepší. Proto by hubnutí přirozenou cestou nemělo být vůbec žádným problémem. Rozumným přístupem k přirozenému hubnutí je proto držet se stravy, která obsahuje hodně komplexních sacharidů, hodně vlákniny, střídmě bílkovin a málo tuku.
Komplexním sacharidem je pečená brambora. Tuk je zakysaná smetana a máslo, které byste si na něj neměli dávat. Vláknina je zelenina. Tuk je olej, ve kterém byste je neměli smažit. Bílkoviny jsou libové maso. Tuk je omáčka, kterou byste ho neměli polévat. Odborníci na zdraví navíc tvrdí, že tuk ve stravě podporuje přibývání na váze, protože je velmi hutným zdrojem kalorií. Také když konzumujete nadbytek kalorií z dietního tuku, ukládáte tyto kalorie jako tělesný tuk účinněji než nadbytek kalorií z jiných zdrojů.
Na druhou stranu vám také může pomoci přirozeně zhubnout, pokud se nenecháte chytit do pasti takzvaného „odtučňování“. Výrobci neustále přicházejí s nízkotučnými nebo odtučněnými verzemi svých nejprodávanějších potravin, ale Američané přesto stále tloustnou. Jedním z největších bludů 90. let je, že „bez tuku“ znamená „netučný“. Pravdou je, že z odtučněné verze často získáte stejně kalorií, i když tyto kalorie nepocházejí z tuku.
Výraz „bez tuku“ může být pastí, pokud začnete věřit, že můžete jíst jakékoli množství potravin, které jsou takto inzerovány. Navíc je nejlepší reagovat na hlad zdravými svačinami. Podle odborníků na zdraví by bylo lepší snažit se jíst každé tři až čtyři hodiny, což může znamenat výživnou nízkotučnou svačinu mezi obědem a večeří. Když cítíte, že na vás přichází chuť na jídlo, je lepší alternativou svačina v podobě něčeho zdravého, například krajíce celozrnného opečeného chleba. Nikdy nevynechávejte jídlo a místo něj si dejte svačinu, protože to je to nejhorší, co můžete udělat, pokud se snažíte kontrolovat své stravovací návyky a hmotnost. Pamatujte, že pokud chcete přirozeně zhubnout, musíte sledovat každé jídlo, které sníte, a každou činnost, kterou děláte. Když se řekne přirozené hubnutí, znamená to, že nemusíte používat nějaké doplňky nebo užitečné pomůcky, jen abyste zhubli.
Přirozené hubnutí je proces a ne módní výstřelek. Proto by to chtělo hodně houževnatého odhodlání, sebekontroly a disciplíny, jen abyste dosáhli své ideální váhy.